Muládhára-gyökérközpont csakra mandalák

Személyiségünk fejlődésének alapját képezi, és komoly befolyással van arra, hogy miként alakul sorsunk – a karma törvénye szerint.

• A gyökér csakra a gerincvégződésnél található.

• Test:  mellékvese, gerinc, vesék.

• Színei: vörös, barna, fekete.

• Tulajdonság:, erő, szenvedély,szeretet, szerelem, karrier, bátorság, bajelhárítás, rontáslevétel, kötés, meditáció.

A muládhára csakra pozitív tulajdonságai a vitalitás, az életerő, a fejlődés; negatív sajátosságai a lustaság, tunyaság, a szenvedélyesség és az önzés, énközpontúság.

A muládhára csakra jelképeit ezért az energia és a felfelé törekvés jellemzi. Színe a piros, ami a shakti színe. A shakti felébredést, mozgást, fejlődést, energiát jelent. A piros szín szimbolizálja a szunnyadó tudat ébredését, tevékeny éber tudattá serkenését.

A muládhára csakra másik szimbóluma a csúcsán álló háromszög. Ez kétfajta jelentést hordoz. Egyrészt egy tölcsért szemléltet, amely begyűjti és lefelé tereli a kozmikus energiát, másrészt a felfelé haladás velejáróját, a kiterjedést szimbolizálja. A háromszög alsó csúcsa a kiindulópont, ha úgy tetszik: a mag; felfelé törekvő szárai pedig tudatunk emberivé válását illusztrálják.

A muládhára csakra állata a hétormányú elefánt. Az elefánt a bölcsesség egyik jelképe. A hét ormány a föld hét kincsét (szaptadhatu) testesíti meg. A csakra őseleme a föld, létünk alapja és egyben „anyánk”, amely energiával és táplálékkal lát el bennünket.

Még több mandalát szeretnél nézni? Kattints ide.

Kérdésed van? Szeretnél rendelni egy mandalát? Írj nekem! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.