Csakrák

A csakrák energiaközpontok, amelyeken keresztül a kozmikus energia testünkbe áramlik.
Nyolc fő csakra van, amelyekhez lényünk egy-egy területe kapcsolódik:

Muládhára csakra – gyökérközpont
Szvádhishthána csakra – altesti központ
Manipura csakra – köldökközpont
Anáhata csakra – szívközpont
Vishuddhi csakra – torokközpont
Ágjá csakra – szemöldökközpont
Bindu csakra – holdközpont
Szahaszrára csakra – fejtetőközpont

 Számos további csakra van még a test egész területén, ezek energiája és rezgése elhelyezkedésüknek és tulajdonságaiknak megfelelően más és más.

A csakrák létünk több síkján fejtik ki a hatásukat.

Az első ezek közül a fizikai sík. A testnek azokon a részein, ahol csakrák vannak, mirigyek, szervek és idegközpontok is találhatók, amelyeket légzőgyakorlattal, meditációval, ászanákkal és mantrákkal lehet aktivizálni, illetve harmonizálni a szervezet egészségének megőrzése érdekében.

A második a szellemi, az asztrális sík. A csakrák rezgését és energiaáamlását tudatunk és egészségi állapotunk is befolyásolja. A helytelen táplálkozás, a rossz társaság vagy a negatív gondolatok csökkentik, illetve egyenesen gátolják a csakraenergia áramlását, aminek következtében rendellenességek és betegségek keletkezhetnek mind a tudatunkban, mind a szervezetünkben.

A csakrák harmadik síkja a spirituális sík, amelyből ösztönös megérzés, (intuíció), bölcsesség és tudás meríthető.

A lábujjak és a gerinc alsó vége között helyezkednek el az állati csakrák. Ezekre nem szabad összpontosítanunk, nehogy újra felélesszük az alacsonyabb természetet, amelyet emberként már magunk mögött hagytunk, egyszer már leküzdöttünk.

A nyolc fő csakra szimbólumai és tulajdonságai

Mindegyik csakrához tartozik egy lótuszvirág, egy szimbólum, egy mantra, egy szín, egy őselem, egy állat és egy Istenség. Ezek szemléltetik a tulajdonságaikat és a hatásaikat, s ezek segítenek abban, hogy a meditáció során ráérezzünk az adott csakra lényegi sajátosságaira. A csakrához tartozó mantrával felébreszthetjük és erősíthetjük a csakra energiáját.